Preview Mode Links will not work in preview mode

Sound of Science


Wetenschapsfanaat Lieven Scheire gaat één op één het gesprek aan met een onderzoeker. Elke keer een ander onderwerp, maar altijd boeiend, prikkelend en met humor. Locatie: ‘De Kennispoort’ op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.

Jun 20, 2018

Moraalfilosofe Katleen Gabriels gaat in gesprek met Lieven Scheire in op de ethische kant van technologie. Want is techniek eigenlijk wel neutraal? Volgens Katleen namelijk niet. Ze wil ons dan ook bewust maken van de rol die technologie speelt op ons leven. Denk alleen maar eens aan de ouder-kind relatie, en hoe die de afgelopen jaren is veranderd door de groei aan technologische mogelijkheden (zoals babyfoons met bewegingssensoren en allerlei tracking-devices).

In deze podcast gaat Katleen verder in op de morele dilemma's die de moderne technologiën met zich meebrengen. Wie moet een zelfrijdende auto beschermen? De inzittenden of de overige weggebruikers? Wie is er verantwoordelijk voor een nieuwe ontwikkeling en de gevolgen voor de maatschappij? De ontwikkelaars?

Meer weten over de onderzoeken / websites die in deze podcast besproken worden: